dimarts, 7 de juny del 2016

Tuxpaint, Inskape i Robotype. Nous programes per treballar amb nens!

Continuant amb la dinàmica i el tema de l'entrada anterior, m'agradaria presentar-vos dos activitats més. Aquestes, però, no es realitzen amb el programa Adobe Photoshop sinó que requereixen l'ús de nous programes com Tuxpaint, Inskape i Robotype, tal i com evidencia el títol.

La primera activitat que us vull mostrar és amb el programa Tuxpaint. Consisteix en un programa molt manipulable i simple per als infants més petis de cicle inicial. A partir dels diferents elements que formen part de cada professió de l'activitat que es va esmentar en el post anterior, realitzem un altre retrat, completament diferent, i utilitzant tots els objectes de totes les professions disponibles, ja sigui una trompeta, un martell, una placa de polícia o un contenidor d'escombreries. Aquí us deixo un exemple, espero que us agradi i us serveixi per a un futur tant com a mi.

El meu retrat a partir de diferents elements de varies professions.

Una altre activitat que us vull presentar es realitza amb un programa completament diferent de l'anterior. S'anomena Inskape i s'ha de realitzar per parelles. Una persona de la parella dibuixa un polígon de, com a mínim, 5 vèrtexs. El company, mitjançant una eina, deforma el polígon i torna el ratolí al company inicial. Aquest, a partir de la figura que li ha deixat el seu company, acaba de dibuixar i pintar la figura transformant-la en un ésser animat. Després s'intercanvien els papers. A part, se'ls diu que han de dibuixar un animal utilitzant només rodones, quadrats i triangles i les eines d'unió i resta, així també treballen la imaginació. Us deixo el meu exemple, feu-li un cop d'ull! 

Exemple de l'activitat amb el programa Inskape
Finalment, com a última activitat de totes, us vull presentar la realitzada a través d'un programa online anomenat Robotype. A través del següent enllaç http://www.robotype.net/herramienta.php es pot realitzar un retrat a partir de les lletres del nom d'un mateix. Per tal que us feu una idea, us mostro el meu retrat a partir de les lletres del meu nom i cognom.

El meu retrat amb el meu nom i cognoms
Això és tot per avui! Més endavant us parlaré amb més profundiment de totes aquestes activitat (com les podeu portar a terme, la seva duració, els materials i recursos que es requereixen, etc.)

dijous, 2 de juny del 2016

Treballem amb les imatges digitals i l'Adobe Photoshop


Avui dedicaré una extensa entrada per parlar-vos de les imatges digitals. Com ja sabeu, parlo d'aquest tema perquè el considero molt important de cara al meu futur com a mestre i, per tant, també per a vosaltres, sigueu mestres o no.

Sovint ens arriben imatges digitals de tot tipus, ja sigui d'Internet, de llibres o bé les fem nosaltres mateixos. Consisteixen en representacions de diferents aspectes del nostre planeta actualment molt esteses, juntament amb les tecnologies. Aquestes avancen cada cop més ràpid, gairebé amb un ritme frenètic, i a l'hora es creen nous dispositius digitals que permeten i faciliten captar aquestes representacions en forma d'imatges. Cada cop més, els infants creixen envoltats d'aquests aparells i, moltes vegades, els utilitzen amb molta més freqüència i eficàcia que els adults. Per aquest motiu, sobretot els mestres hem de començar a formar-nos en les noves tecnologies per tal de ensenyar als més petits a fer un ús raonat i ètic d'aquestes. No es tracta de convertir-nos en experts (ni molt menys!), sinó d'aprendre el funcionament bàsic per tal d'incorporar i utilitzar les tecnologies a classe de manera adecuada.

Un dels programes amb el qual podem començar és Adobe Photoshop. Aquest programa pot semblar complex però, sincerament, amb l'ajuda d'una persona més capaç o d'un tutorial, qualsevol pot fer coses espectaculars i obtenir uns resultats increíbles. Al principi, quan em vaig plantejar utilitzar-lo, no m'hi veia capaç de poder-ho fer però, poc a poc, he descobert que no és tan difícil com em pensava i que si es segueixen una sèrie de passos bàsics es pot arribar a aconseguir resultats molt positius. Primer de tot, és necessari aprendre un conjunt de conceptes bàsics per poder utilitzar aquest programa, com passa en qualsevol aprenentatge: els formats gràfics, la resolució i els pes de les imatges, els píxels, etc.; i també els diferents tipus de modes de colors com per exemple el mapa de bits, el CYMK, l'escala de grisos, el RGB. A continuació us mostraré un exemple per a que us pogueu fer una idea.

Mode RGB
Mode CYMK
Mode escala de grisos
Un altre aspecte que es pot treballar amb els nens amb aquest mateix programa (continuem amb el Photoshop) és la simetria. No diuen que la bellesa es mesura amb la simetria? Doncs, aquesta activitat és una oportunitat perfecte per comprovar-ho. Tot i així, hem de tenir molta cura amb aquest tema i sobretot inculcar als nostres alumnes, com a mestres que serem, que això no es del tot cert. Que els rostres humans no són simètrics i no han de ser-ho per a ser bells. Hem d'ensenyar que la bellesa es troba en els ulls d'aquell que mira, és a dir, que un rostre pot ser bell per a una persona però per un altre no i que no hem de deixar-nos portar pels estereotips que imposen la societat sinó pel que realment sentim. 

Us animo a fer la prova de la simetria i que la compartiu amb la resta, sobretot amb els vostres alumnes (en cas que sigueu mestres). És una activitat molt fàcil i entretinguda alhora que didàctica i reflexiva. Només us heu de fer una fotografía el més recte possible, centrada i de cada. i a continuació, amb l'ajuda d'un programa digital com Photoshop, copiar la meitat de la fotografía i voltejar-la per tal que quedi, engantxant-la de nou, un nou rostre. A continuació, tans sols heu de repetir el procés amb l'altre part de la vostra cara. Us sorprendreu amb els resultats! Seguidament us deixo alguns exemples:

Exemple a partir del qual he fet l'activitat.
El meu resultat.
Però, això no es tot. Encara queden moltes més activitats fàcils i entretingudes per a nens que es poden treballar a l'aula amb el programa Adobe Photoshop. Us presento una altre tasca, aquesta una mica diferent a les dues anteriors. Amb aquesta es pot treballar fàcilment l'existència de diferents capes en una mateixa imatge. Consisteix en triar una professió (metge, músic, fotògraf, jardiner, etc.) i buscar objectes que estiguin relacionats. Aleshores, a partir dels objectes, s'ha de crear un rostre completament diferent e imaginari. Us atreviu a provar? Jo ja ho he fet, mireu el meu resultat!

El meu exemple. La professió és... Fuster!
I si barregem art i tecnologia? El resultat és realment asombrós. Una de les activitats que podem treballar amb infants també amb l'ajuda del Photoshop es centra en l'univers de l'art. Partint d'un catàleg de museu, on apareixen un munt d'obres d'art importants, podem crear la nostra pròpia. Tan sols necessitem un ordinador, l'Adobe Photoshop, un catàleg d'imatges digitals d'obres d'arts i molta molta creativitat i imaginació. Aquest és el meu resultat, desitjo que us agradi!

Exemple fet per mi


Com podeu veure, la imatge de l'esquerra és la meva pròpia obra d'art, que he pogut realitzar a partir d'elements diversos de les diferents obres d'artistes com Hopper, Hockney, Nicholson i Nash, que es troben a la part esquerra de la imatge general.

Per últim, us vull explicar la tercera i darrera activitat que podem realitzar amb els més menuts. Aquesta activitat té un grau major de dificultat que les anteriors i necessita una mica més de temps. Consisteix en realitzar un Stopmotion a partir d'uns dibuixos d'uns llops molt bàsics del dibuixant Nicolas Bianco-Levrin. Amb l'ajuda del Photoshop podem anar caracteritzant els nostres llops, posant-li diferents colors, dins d'un escenari concret, afegint elements nous, etc., i, finalment, un cop que tinguem la seqüència sencera caracteritzada, la unim al programa d'edició de vídeos Windows MovieMaker, una eina molt útil i simple per fer vídeos. Així, amb una mica de música i uns protagonistes ben caracteritzats, podem crear el nostre propi StopMotion. A continuació, us mostro el que vaig fer juntament amb la meva companya de classe. L'hem titulat "A través del mirall". Feu-li un cop d'ull!





Més endavant us explicaré en profunditat més aspectes d'importància sobre el tema del qual us he parlat avui.