dijous, 25 de febrer del 2016

Descobrint Symbaloo

Avui he descobert una nova eina molt útil anomenada Symbaloo. Es tracta d'un programa que serveix per concentrar en una mateixa pàgina totes les webs d'interès que acostumem a utilitzar per obtenir informació, facilitant-nos així la nostra búsqueda i navegació a través de la xarxa d'Internet.


Amb Symbaloo podem crear-nos una pàgina inicial on podem afegir i organitzar visualment tots els nostres espais webs preferits per poder recuperar-los ràpidament. Per això, cal crear-nos un compte i començar a afegir les webs que visitem més i considerem com a preferides. D'aquesta manera podrem tenir els nostres marcadors ben organitzats i llestos per ser utilitzats. Us deixo a continuació una proposta de recurs per a entendre millor el que és i com funciona. Per veure el tutorial clica aquí. Com molts companys de classe, m'he creat el meu compte propi de Symbaloo i l'he personalitzat afegint totes les pàgines webs que acostumo a visitar en l'ordre que he considerat més adequat i, a més, he afegit una imatge de fons molt maca. 


Aquest programa et permet buscar webmixs, comptes de Symbaloo especialitzats en temes concrets que els seus usuaris comparteixen amb la resta d'internautas.  Per poder buscar, un cop teniu creat el vostre compte i la pàgina principal amb tots els vostres favorits afegits, heu de fer clic a + (al costat de "Home"), on us sortirà un buscador. Allà haureu de posar les paraules claus que estan relacionades amb el tema concret que voleu cercar. Jo he buscat avui websmixs relacionades amb l'educació i les TIC a l'aula. He trobat un gran número d'exemples i webmixs d'interès, però el que més m'agradat és el que comparteixo amb vosaltres a continuació:

Webmix que m'ha semblat interessant. Com podeu veure té tot un ventall d'aplicatius molt útils pels més petits i educatius. El propietari d'aquesta webmix és Ricard. Per veure la font, cliqueu aquí.

Personalment, considero que aquest programa és essencial per a aquelles persones que són una mica desorganitzades (sobretot aquí, a Internet) i volen posar una mica d'ordre al seu navegador habitual. No sigueu porucs, animeu-vos i visiteu aquest nou espai. Segur que a algú li facilitarà la feina!

dimecres, 24 de febrer del 2016

Autoavaluació del meu blog

Ja fa unes setmanes des de que vaig crear aquest blog. Mica en mica, aquest espai virtual que estic compartint amb vosaltres va creixent, com també les meves ganes d'escriure per a vosaltres cada día o cada dos dies una estoneta. 

Des de que el vaig crear, aquest blog ha anat millorant en gairebé tots els sentits. Pel que fa el disseny, l'estructura, la freqüència d'entrades o la manera de redactar-les. Tot i això, vull compartir avui amb vosaltres l'autoavaluació del blog que he fet per veure si veritablement aquesta web que he creat i que estic fent crèixer poc a poc, s'ajusta correctament a les característiques d'un blog professional.

Rúbrica del blog (autoavaluació). Cal que l'amplieu per poder llegir-la millor.

Un cop llegida la rúbrica del blog, personalment penso que el meu nivell com a blogger i el meu blog es situa entre el nivell 3 i 4. És a dir, considero que el blog té pocs errors ortográfics (o això procuro sempre, corregir de la millor manera possible les entrades que publico), en general s'enten bé, té sempre altres links i pàgines webs conectades perquè pugueu tenir molta més informació a part de les meves entrades i, a més a més, totes aquestes acostumen a ser publicades regularment i puntuals (entre un, dos o tres dies de diferència). Cal dir també que sempre procuro contestar el més aviat possible els comentaris que poden aparèixer en les meves entrades. 

Tot i així, espero i desitjo anar millorant perquè aquest espai cada cop es faci més ampli i encara més proper a tothom que ho necessiti.

dimarts, 23 de febrer del 2016

Els usos educatius d'un blog

Els blogs es poden utilitzar amb finalitats molt diferents ja sigui per comunicar, compartir o expressar-nos. Avui parlaré de quins poden ser els usos educatius que se li poden a un blog. 

Una possible utilització del blog de l'aula o de la nostra assignatura pot ser per l'administració dels continguts i les activitats. Un blog de l'aula o de l'assignatura pot esdevenir un repositori dels continguts i les activitats dutes a terme al llarg del curs escolar. Així, amb la construcció d'aquest blog, oferim als alumnes i estudiants un marc diferent d'ajuda fora de l'aula. 

El següent blog n'és un bon exemple. Es tracta d'un espai educatiu on el tutor de la classe de sisè d'una escola de primària comparteix amb els seus alumnes de classe les activitats que fan dins i fora de l'aula com també informació de caire educatiu sobre els temes que s'ensenyen al llarg del curs 2015-2016. A més a més, en aquest blog trobem molts recursos interessants i d'ajuda pels més petits.

Imatge de la pàgina principal del blog anomenat "El blog de la classe de sisè" de l'escola CEIP Gil Cristià i Arbós


Un altre possible ús del blog seria amb l'objectiu d'informar als familiars, ja siguin pares, avis o tiets, de les activitats i feines que es realitzen dins i fora de l'aula amb els alumnes. És una molt bona manera de mantenir connectats i informats els familiars i així que ells puguin saber que és el que realment els seus fills realitzen durant l'estada a l'escola. 

Per si no ha quedat del tot clar, posaré a continuació uns quants exemples del què es podria informar en aquest tipus de blog:
  • Les activitats que s'han fet en alguna assignatura concreta aquell mateix dia (el procediment de l'activitat, el material que s'ha utilitzat, etc.).
  • El menú de la setmana del menjador on els alumnes es quedin a menjar.
  • Dates importants de sortides i informació de cada excursió que es vagi a realitzar (on es farà, que necessitaran els nens, quan i com, etc.).
  • Les dates de les reunions del curs escolar com també xerrades i conferencies que es donin i que puguin ser interessants per als pares o familiars dels alumnes.
  • Consells i suggeriments pels pares sobre la cura del seus fills (que hem de fer si..., que és lo millor per als nens, etc.).
Un bon exemple pot ser el següent blog. Es tracta d'un espai web d'una escola bressol de Sabadell anomenada Sol Solet que li dona un ús al seu blog tal i com jo he compartit amb vosaltres. Us invito per tant, a que li feu un cop d'ull! 

Imatge de la pàgina principal del blog anomena "Escola bressol Sol Solet"


dissabte, 20 de febrer del 2016

Twitter, un món conectat

A la classe de dijous passat vaig aprendre a com funciona Twitter. Primer de tot vaig haver de crear-me un compte de Twitter, ja que no en tenía. Amb l'ajuda de la meva companya de classe (que ja en tenía i que sabía molt bé com funciona), vaig afegir una foto principal i de portada en el meu perfil. És important dir que també vaig introduir l'enllaç del meu blog perquè qualsevol que em segueixi per la xarxa pugui visitar i fer-li un cop d'ull. A més a més, també vaig afegir un gadget a la part dreta d'aquest blog de Twitter. Si li feu clic, us enviarà directament al meu perfil. Així em podreu seguir i veure tot el que comparteixo (principalment notícies sobre educació, actualitat, política, esports, etc.).

Seguidament, els meus companys i jo vam haver de publicar un tuit que tingués relació amb el que estavem fent aquell día a classe. Va ser un moment molt graciós ja que tothom va començar a tuitejar coses molt originals amb el hastagh #Digitalteachers1. La mestra ens va ensenyar com es feia per retuitejar un tuit i ens va dir que ho fessim si algun tuit dels nostres companys ens agradava. A més a més, també ens va demanar que busquéssim perfils educatius a twitter que podíen ser interessants i que li donéssim a "Segueix" si ens agradaven. Finalment, tots els companys de classe, juntament amb la mestra, vam decidir fer-nos un fotografía o selfie i compartir-la a les xarxes juntament amb el nostre hastagh que havíem creat anteriorment. 

Una foto del meu tuit amb el hastagh #Digitalteachers1


Com podeu veure, va ser una classe molt interessant on vam tenir l'oportunitat d'alfabetitzar-nos digitalment com a futurs mestres una mica més. Us recomano tenir un compte de twitter. És una xarxa molt interessant ja que hi ha moltes notícies d'actualitat de tots els temes (Twitter et permet escollir els temes de les notícies que vols veure a l'inici de la pàgina) i sempre estás assabentat de tot el que passa al món. Es podría dir que és com un telenotícies però a l'ordinador, concretament a Internet.


dijous, 18 de febrer del 2016

Les competències digitals dels docents

L'aula digital segons Digital-text. Foto de: www.afeducat.com

Un dels reptes més importants per un mestre del segle XXI és ser tot un alfabet digital. La societat d'avui día es troba immersa en un món on saber utilitzar les noves tecnologíes és una de les necessitats més importants. D'alguna manera, els avenços digitals s'han "apoderat" de les nostres vides, gairebé sempre per facilitar-nos-les. És per això que si estem vivint en una societat tan avançada com la nostra, hem d'ajudar als nouvinguts a que sàpiguen utilitzar, de la mateixa forma que nosaltres, els aparells digitals. Però per això primer ens hem d'assegurar que els propis mestres siguin capaços d'introduïr dins l'àmbit educatiu les noves tecnologíes i que puguin transmetre els seus coneixements als més petits fent ús de les TIC.

A continuació compartiré amb vosaltres unas sèrie de referents en línia que considero que són importants i de gran interés sobretot per als mestres ja que parlen sobre les competències digitals que els professors de la nostra societat actual hauríen de tenir.

Enllaços:





dissabte, 13 de febrer del 2016

Debate

Debate. Como podéis ver escribo el blog de hoy en castellano. Y os preguntaréis, ¿por qué? La verdad es que no tengo ninguna razón principal. Se podría decir que es porque así lo he decidido. Antes de nada, me gustaría informaros que escribiré mis entradas en el blog tanto en castellano como en catalán, ya que son los dos idiomas en los que hablo cada día y a cada minuto. Habrá días que tenga ideas en catalán y quiera escribiros en esta lengua tan bonita, mientras que otros días me decante más por el castellano y decida explicaros mis batallitas así, como lo hago hoy.

Seguro que ya sabéis porque estoy aquí hoy y sobre qué os voy a hablar. ¡Exacto! Mi intención hoy es hablaros sobre el debate que tuve en la última clase de Alfabetització digital el pasado jueves (clase donde creé el blog y cada día aprendo más a editarlo, diseñarlo, etc.). 

En este debate hablamos y reflexionamos sobre varios asuntos relacionados con Internet y su uso, como también con las tecnologías en general. Desde el origen de Internet hasta la famosa y revolucionaria pregunta "Móviles en clase, ¿si o no?" fueron algunos de los temas que se trataron con mucha intensidad en los últimos tres cuartos de hora de clase. Todos los que estuvimos allí pudimos pensar y responder a preguntas que nuestra maestra nos planteaba como por ejemplo "¿Qué es la alfabetización digital? ¿Qué es ser alfabeto? ¿Y analfabeto?".

Uno de los temas que llamó más mi atención fue el de como nosotros, como futuros maestros, podemos educar a nuestros alumnos correctamente en un mundo lleno de tecnologías. Y es que dentro de unos tiempo los más pequeños tendrán una gran facilidad para manejar aparatos tecnológicos (como hacen ahora vamos) y por eso mismo, por mucho que sepan como encender, apagar, bloquear, desbloquear, etc., una tablet, un ordenador pórtatil o un móvil, los maestros tendremos que enseñarles a cómo utilizar correctamente esos aparatos. Es decir, darles recursos para que sepan hacer un buen uso de la tecnología y que esta sea beneficiosa para ellos.

Finalmente, acabamos el debate con una reflexión individual sobre algún recuerdo de nuestra infancia donde utilizáramos las tecnologías. Yo personalmente me acuerdo mucho de cuando iba al aula de informática y utilizaba Microsoft Paint o un programa muy parecido para inventar y crear cuentos de princesas, dragones, reyes, castillos. O simplemente me dibujaba a mi con la casa de mis sueños y otras muchas cosas más.

Durante el debate también se hizo mucho hincapié en la necesidad de la alfabetización digital por parte de los maestros, es decir, su formación en las nuevas tecnologías. Porque viviendo en una sociedad tan digitalizada como la nuestra, para conseguir introducir las tecnologías en el ámbito educativo primero los maestros han de instruirse en este mundo tan tecnológico y digital.

Para acabar, me gustaría compartir con vosotros una pequeña reflexión que leí hace tiempo en un libro llamado Construyendo escuelas democráticas, de R. Feito Alonso y J. I López Ruiz, y que he vuelto a leer mencionado en el artículo de FaPac (Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya) llamado L'impacte de les noves tecnologies: reptes i possibilitats, límits i riscos, que también os dejo más abajo para que le echéis un vistazo. La reflexión dice así:

"Si un cirurgià de mitjans del segle dinou hagués estat transportat a través del temps fins a un modern quiròfan dels nostres dies, no hagués reconegut absolutament res. No tindria la menor idea de què fer o com col·laborar. La tecnologia moderna ha transformat les pràctiques de la cirurgia de forma tal, que al millor cirurgià d’antuvi li resultaria impossible reconèixer-les. En canvi si un mestre d’escola de mitjans del segle dinou fes el mateix viatge a través del temps, fins a recalar en un aula d’una escola primària d’avui, podria dictar la classe tal com ho fa el seu col·lega de finals del segle vint, llevat d’alguns detalls menors."

 Papert, Seymour. A: Negoponte, Nicholas. El món digital.

Esto es todo por hoy, arrivederci!


P.D. Para ver el articulo pincha aquí


divendres, 12 de febrer del 2016

Canvis

Ahir va ploure. No va ser un día gaire bó per a mi pel que fa el temps però tot i així res em va impedir anar a l'universitat com cada día per la tarda i fer durant les dues primeres hores l'assignatura d'Alfabetització Digital, la segona sessió des de dimarts que vam començar. És en aquesta assignatura on he après a com crear, dissenyar i editar aquest blog. Entre tots els companys de classe i gràcies a la mestra, aprenem cada día una mica més sobre el funcionament d'aquest nou món dels bloggers.

Concretament ahir vam continuar investigant sobre que més podiem fer dintre dels nostres respectius blogs i que hem de tenir en compte si volem que el nostre espai web sigui el més adequat possible. A més a més, alguns companys de classe es van oferir a ajudar a la resta mostrant-nos els descobriments que havien fet respecte al disseny del blog (com canviar la plantilla, com introduir gadgets, com canviar el tipus de lletres i els colors, etc.).


Des del primer día de creació del meu blog hi ha hagut molts canvis pel que fa el disseny, l'organització i les aplicacions o recursos. En primer lloc, després de llegir la guia d'introducció de Blogger que el senyor Google ofereix i d'anar investigant i provant diverses funcions dintre de la configuració, he aconseguit canviar el tipus de plantilla per una de més vistosa i adequada a l'objectiu del blog. Tot seguit, he introduït una imatge extreta d'Internet per al fons amb colors vermells per al tema del color principal. A més a més, he modificat la tipografia i la mida del títol del blog (a Comming Soon, 42px) i ja que hi era he aprofitat per canviar també la tipografía, el color i la mida d'altres apartats com ara el títol de l'entrada, el text dels gadgets, la capçalera de la data, el text de les pestanyes, etc.

En segon lloc, per tal que el blog s'apropés més a la temática d'escola i sigués més vistós, he afegit una sèrie d'elements d'ús pràctic. S'anomenen gadgets i es poden afegir, suprimir, editar o reorganitzar en el blog dins l'apartat de Plantilla > Personalitza > Format o bé en Tauler > Disseny de Blogger. Jo de moment he volgut afegir només tres gadgets molt senzills: el primer, on apareix el meu nom i cognoms que s'anomena Autoria; el segon més abaix anomenat Arxiu del blog, on es poden veure totes les entrades del blog i finalment l'últim gadget anomenat Contacta amb mí, que permet posar-se en contacte amb mí, l'autora del blog.

Finalment, he acabat introduint una petita descripció del blog just després del títol principal de la pàgina, on parlo de què tracta aquest espai web i quin és el seu objectiu.

Aquests han sigut els meus canvis fins ara. Espero que us agradi com esta quedant el blog i que us estigui ajudant molt. 

Si teniu cap pregunta o suggeriment, no dubteu en fer-me-la/fer-me'l arribar a través d'un comentari o un missatge. Ens veiem aviat!



dimarts, 9 de febrer del 2016

Nova en aquest món

Hola! Sóc l'Ana, una estudiant de primer curs del Doble Grau d'Educació Primària i Infantil en l'Universitat de Barcelona. 

Estic estudiant per ser mestre perquè m'encanta estar amb els nens, passar el temps amb ells i m'agradaria en un futur ensenyar-los tots els valors i coneixements que un dia els meus mestres em van ensenyar a mi, entre d'altres. He escollit concretament aquesta carrera perquè m'apassiona estar tant amb nens petits com amb nens grans i considero que aquesta carrera és una gran oportunitat per formar-me com a futura mestra en gairebé totes les edats d'infantesa.

Durant el meu procés d'aprenentatge en aquesta nova etapa de la meva vida com a una estudiant que vol ser mestra, compartiré amb vosaltres les meves experiències com també informació que trobo rellevant i interessant sobre el món de l'educació, i tot un ventall de continguts que espero que us sigui profitós per a que pugueu aprendre amb mi tant com ho faig jo.

Això és tot, només em cal dir-vos...

BENVINGUTS/DES AL MEU BLOG!