dimarts, 8 de març del 2016

Ús de recursos d'informació aliens

Tots tenim dret a utilitzar la informació que trobem a Internet? En cas que sí, de quina manera? Com podem protegir el nostre espai virtual? Aquestes han sigut algunes de les preguntes que han obert el debat de la classe d'avui. 

Avui en dia no podem utilitzar tota la informació que trobem a la xarxa i difondre-la de qualsevol manera ja que, si aquest material té drets d'autor, pot ser il·legal i a la fi sortir-nos "molt car". Pel fet que la informació sigui accessible no significa que la puguem utilitzar. És per això que s'ha de vigilar amb els drets d'autor de tot el que està penjat a la xarxa i, en cas que poguem i volguem utilitzar el material, hem de citar la font d'on prové ja que sinó, els autors de les imatges, dels documents, de les pàgines webs, de les obres, etc., poden reclamar en qualsevol moment el reconeixement dels seus drets d'autor si s'ha infringit l'ús del seu material. Hem de tenir clar, però, que la responsabilitat primera no recau en l'autor, com a responsable de restringir el usos, sinó que també recau en la persona que vol utilitzar el material. Els usuaris som els que no només hem de citar la font d'on prové, sinó que també, en cas que no tinguem clara la llicència d'aquella obra o espai web, hem de contactar amb l'autor. És a dir, que si l'ús de l'obra no està especificat, hem d'esbrinar contactant amb l'autor si en podem fer ús d'aquell recurs i, en cas que sí, citar sempre la font.

En cas que volguem protegir el nostre material a Internet, podem crear la nostra llicència pública lliure com ara Creative Commons. Es tracta d'una coorporació de franc basada en la idea de que algunes persones no volen donar tots els drets de propietat intel·lectual que els permet la llei. Molts usuaris d'Internet volen compartir el seu treball i poder reutilitzar, modificar i distribuir el seu treball amb altres. Per aquest motiu, Creative Commons permet als internautas a que expressin aquesta preferència per compartir oferint a tot el món un conjunt de llicèncias a la web de franc. A aquesta cooperació s'ha afiliat la Universitat de Barcelona en l'àmbit català. 

Personalment, aquesta forma de pensar m'ha fet reflexionar i veure si tot el que havia penjat, compartit o reutilitzar fins ara ho he fet de manera legal o no. És així com, he decidit donar la meva llicència Creative Commons al meu blog, tot i que encara he de canviar i millorar algunes coses que crec que no están publicades de manera correcta en el meu blog. Per tal de realitzar aquest procediment, he seguit una sèrie de passos molt senzills:


  1. Primer de tot he anat a la pàgina web de Creative Commons, concretament al següent enllaç: https://creativecommons.org/choose/?lang=es_ES 
  2. Allà apareix una finestra com la que es mostra a la imatge. És on s'ha de crear la llicència, seguint els pasos que s'indiquen i omplint les opcions segons les preferències personals de cadascú per a la protecció de la seva obra o espai web.
  3. Finalment, en cas de voler donar llicència a un blog com el meu, heu copiar l'enllaç que s'indica al final de tot, a l'últim pas, crear un gadget al vostre blog (concretament el gadget de "HTML/JavaScript"), pegar-lo i veureu com us sortirà la vostra llicència allà on l'heu posada al vostre espai web, tal i com apareix al final del meu blog.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada